субота, 14 листопада 2015 р.

Кілька маловідомих слів зі словника української мови


Всі згодні, що українську мову потрібно розвивати. А для цього ми маємо залучити  багато людей, які прагнуть дізнатися більше про свою рідну мову.  Оскільки зараз спілкуватися українською це не тільки бути патріотичним, а й виказувати свою увагу до культури, бути прогресивним.  До того ж це чудова можливість похвалитися перед своїми друзями  новим словарним запасом.
Тому я пропоную вам дізнатися про десять нових дивакуватих слів, які існують в українській мові.

    Ри́нва (синонім якої ціма, на англійській же gutter, на німецькій Dachrinne, а на польській Rynna) — це труба або жолоб для швидкого відведення води з даху під час дощу, зливи. (Он воно як! Ходили повз них кожен день, а не знали як називаються)

 Джиґун (за визначенням розмозмовної мови) – залицяльник, спокусник, пустий, легковажний чоловік, який любить пишно вдягатися.(Тобто за сучасною думкою – типічний метросексуал)

  Джереґеля то коса, складена вінком на голові.

 Пістончик (також набалдашник, ошнурівка) - спеціальний металевий або пластиковий наконечник шнурка, зроблений для того, щоб полегшити втягання шнурків у взуття та оберегати кінці шнурків від розплітання. Іноді пістончики називають еглетами (ось ми і знайшли заміну незручному іноземному слову).

 «Майна!» — командне слово, що означає «опускай!» Команда використовується у такелажників, будівельників та ін. при підйомі ваг за допомогою крана, лебідки й т.п. Протилежне  йому слово «Віра!»

Продовжимо тему віри(але вже загальновідомої, омоніму віри будівельників), а також містики чотирма новими словами:

Пасеїзм (від франц. passe – минуле) - пристрасть до минулого, милування ним при нібито байдужому, а насправді осудливому ставленні до сучасності.(якщо ви знаєте людей, які стверджують що раніше було краще, хулять сучасну техніку типу смартфонів , то сміливо називайте їх адептами релігії пасеїзму. Ну а тим хто є такими, пропоную зробити акцію протесту за людей читаючих)

Анахорети — ті, що віддалилися від світу, пустельники. (ну а для нас просто відлюдники)

 Уробо́рос, оробо́рос— буквально, «той що пожирає (свій) хвіст» — міфологічний світовий змій, що обвиває кільцем Землю, схопивши себе за хвіст. Це один із перших символів нескінченності в історії людства. Також було поширеним його зображення не у вигляді кільця, але у вигляді «вісімки», тому можна вважати популярний знак безкінечності  родичем древнього змія, який є  до – речі і символом алхімії.


Тепер вам буде про що поговорити на серйозні і несерйозні теми. Читайте і творіть нові слова!

Немає коментарів:

Дописати коментар