субота, 14 листопада 2015 р.

Міфи про Україну і українців (Частина 2)


Отже, продовжуємо тему міфів про Україну і українців.

Міф 6. Люди з Західної України розмовляють не українською, а русинською мовою, окремою від неї.

Належність різних говорів Закарпаття та Пряшівщини до південно-західного наріччя української мови є науково визнаним. Зокрема «Чеська академія наук і мистецтв» у своїй постанові  від 20 грудня 1919 р. зазначала: «Оскільки місцеве руське наріччя в Карпатській Русі є незаперечно наріччям малоруським, треба писемною мовою тамтешнього населення визнати мову малоруську, тобто українську». 

Міф 7.Українська мова виникла на Західній Україні, вона є галицькою.

Хоча українська мова взяла багато особливостей з південно-західного(галицького) наріччя української мови, але основою української є середньонаддніпрянський говір.

Міф 8. Сучасна українська мова має багато новотворів.

Маєте на увазі такі слова як "вогнегасник" і "гучномовець"? Насправді кількість новотворів в українській мові є мінімальною, її навіть віддалено не можна порівняти з кількістю новотворів у церковнослов'янській. Наприклад слова «единородныи», «единосущныи» — кальки з грецької мови, у слов'янських мовах таких слів не було.
Серйознішою проблемою зараз  є використання русизмів - слів виключно російських.
Міф 9. Русь це Росія.

 Київська Русь  була зруйнована татарами за допомогою Московського князівства.  А Московія була офіційно перейменована в Росію царським указом у 1721 році. Єтнонім «русский» закріпився ще пізніше – коли цариця Катерина II «высочайшим повелением» наказала московському народу називатися «русским народом» и заборонила  йому називатися «москвитянами».

Міф 10. Українці перестали розмовляти українською, вона стала немодною.

Як би не так! У 2005 році 42% українців стверджували, що вдома вони говорять в основному українською мовою. У 2011 році так відповіли вже 53% опитаних. Оскільки більшість з них також побіжно говорить російською, таке зростання на 11% — тобто приблизно на 5 мільйонів осіб — відображає досить істотні зміни в українському суспільстві.

Майдан і збройний конфлікт з Росією посилили цю тенденцію: опитування, проведене в травні 2015 року, показало, що майже 60% населення країни вважають за краще використовувати українську мову для повсякденних розмов.
Ще не вмерла, виходить, Україна! 
Люди, не вірте у міфи, які нам нав'язують недруги. І будьте впевнені, що любити  Україну - це чудово і аж ніяк не соромно.

Немає коментарів:

Дописати коментар