субота, 14 листопада 2015 р.

Міфи про Україну і українців (Частина 1)


Ми, українці часто й самі не знаємо, що розповсюджуємо ці міфи.Але як усі міфи вони помилкові, хоча і здаються доволі логічними.Ось вам кілька найпоширеніших упереджень, які люди вважають правдивими.

Міф 1. Українська - це суржик на основі російської.

Навіть не думайте такого! Українська мова формувалася аж з давніх давен, про що говорять запозичення із  прибалтійсько-фінських мов, які виникли раніше за  40 столітті до н. е. ( зокрема слова дуб, журба, сом, щур). Причому запозичення з російської виникли лише у 18 столітті. От вам і суржик!

Міф 2. Українська - це суміш тюркської і давньоруської.

Дійсно, багато слів було запозичено нами із тюркських мов. Але українська почала свій розвиток, відділившись від праслов'янської мови у 7 столітті, а тюркські запозичення відомі лише із 16 століття.

Міф 3.Українська близька до російської.

Тоді чому росіяни не можуть вимовити українське слово "паляниця"?
Сучасні дослідження показують, що українська мова у фонетиці та граматиці має більше спільних рис з верхньолужицькою та білоруською мовами (29 спільних рис), ніж з російською (11 спільних рис). 
Ось вам і табличка слів у різних словянських мовах. 
Ось вам і схожість!

Міф 4. Українська мова виникла від польської з російською.

Закарпаття і Буковина, наприклад, ніколи не була під польським впливом, а Сіверщина та Чернігівщина перебували під владою Речі Посполитої тільки тридцять років, з 1618 по 1648 р(а цього недостатньо, щоб мова сформувалася). Землі України, як і землі Білорусі, однаково в часі та в умовах перебували під владою Речі Посполитої, але тим не менше на тих землях, відповідно, поширились дві окремі мови - українська та білоруська, а не одна. 

Міф 5.Кубанці - це росіяни.

Вперше українці з'явилися на Кубані 7 вересня 1792 р. -туди висадилися козаки-запорожці під командуванням полковника Сидора Білого. Пізніше до Кубані іммігрували  звичайні українці. Найбільше до Кубанської області емігрувало вихідців з ХарківськоїПолтавської,Катеринославської та Чернігівської губерній.
А ще за Російської імперії переписом 1897 р. кубанський говір був зарахований до «малоросійської мови», якою тоді називали українську. 

Ось такі вони - міфи пр Україну. Хочеш більше? Читай у другій частині!

Немає коментарів:

Дописати коментар